Headerbild

Boule i Sverige och Gävle

Så gick det till…

Boulen i Sverige introducerades i mitten på 50-talet i Stockholmsförorten Vällingby av ”Mr Boule”, Jacques Adlivankin. Jacques flyttar 1962 till Fagersjö, södra Stockholm och det är här som boulen nu slår rot. Så kommer Fagersjö IF till och detta blev senare början till Sveriges första Bouleklubb.

Boulens spridning

Från och med den här tidpunkten är boulen inte längre enbart knuten till Jacques Adlivankin. Här och var, företrädesvis i Stockholmsregionen men efterhand och under 70-talet introduceras boulen på flertalet andra orter i landet. Fransmän i förskingringen bildar i Malmö La Boule d`Or 1978 samt samma år i Göteborg, Kanonkulorna.

”Bouleprinsen” Prins Bertil var inte bara en duktig boulespelare, han har också betytt mycket för boulen, inte minst då ur PR-synpunkt. Prins Bertil anammade boulen under sin tid i Sainte Maxime på Franska Rivieran, där han kom i kontakt med Jacques och dennes halvbror Jean som han för övrigt vann DM-guld i Stockholmsdistriktet med år 1983.

Gävle

Gävles betydelse för boulens utveckling i Sveriges ska inte underskattas. Också hos oss i Gävle fanns det ett antal fransmän, här verksamma inom restaurangnäringen, som med familj och vänner ägnade fritiden åt samvaro kring boulekloten. Se vidare under avsnitt La Boule Joyeuse (LBJ).

 Första SM

1976 introducerades boulen också i Skåne (Bara Boule) utan inspiration från Frankrike. Här uppförs Sveriges första planerade boulebana och här kommer också det första officiella SM att hållas 1978. 150 deltagare från 13 klubbar gör upp om medaljerna i kategorierna Dubbel och Singel.Från Gävle och LBJ deltar Denis Bizot och Leslie Holm.

SM i Gävle

La Boule Joyeuse arrangerade SM 1979 på Sätra i kategorierna Dubbel, Trippel och Singel. 200 deltagare från 17 klubbar deltog. Tillsammans med La Boule Cassée arrangerade man också SM 1981 i Andersberg. 250 deltagare från 30 klubbar kom att delta. Även juniorklass i dubbel infördes detta år. Idag kommer ca 2000 deltagare från ca 200 klubbar för att delta på SM.

Gefle Cup

Sveriges äldsta sanktionerade bouletävling har arrangerats utan uppehåll sedan 1977 i Gävle. Gefle Cup tillhör klassikerna och i början kom regelbundet deltagare ända från Skåne. Numera reser inte spelare så långt för att vara med i en vanlig tävling, men intresset är fortfarande mycket stort för dessa välarrangerade tävlingar som de senaste åren spelas vid vår vackra boulehall vid Estradenområdet. 

Svenska Bouleförbundet

Svenska Bouleförbundet bildas år 1977 och blir medlem i Riksidrottsförbundet 1989.  

Jean Amiot

En av La Boule Joyeuse´s första medlemmar och en Sverigesmest kända profiler genom tiderna är Jean Amiot. Jean har funnits med sedan verksamheten formaliserades i La Boule Joyeuse och i och med att Svenska Bouleförbundet bildas år 1977. Jean kom sedan att bli Bouleförbundets fjärde ordförande år 1989. Förutom engagemanget på förbundsnivå kom Jean att vara mycket drivande i klubbarbetet redan från start.

Svealands Bouleförbund

1987 delar Svenska Bouleförbundet upp klubbarna i ett antal regioner och ger klubbarna i uppdrag att bilda distrikt och utse lokala förbundsstyrelser. I vår region går uppdraget till LBJ varvid en interimsstyrelse med Jean Amiot som ordförande tillsättes fram till att ett ordinarie årsmöte kan hållas under oktober månad. Nu bildas Distrikt Norr och de 5 klubbar som ingår vid denna tidpunkt är förutom La Boule Joyeuse (LBJ), Klotskallarna (KLO) från Borlänge, Upsala Petanque Club (UPC) samt Société Arctique Boule (ARC) från Boden. Dessutom ingår Boule IT (BIT) från Karlstad. Totalt finns vid detta tillfälle 169 licensierade spelare i distriktet. Efter hand som nya klubbar startar upp verksamheter blir distriktet alltför stort och 1994 delas Norr upp i Svealands respektive i Nordsvenska Bouleförbundet. Vid detta tillfälle finns i Svealands Bouleförbund 29 klubbar och 450 licensierade spelare samt i Nordsvenska Bouleförbundet 15 klubbar och 251 licensierade spelare. Vid utgången av 2012 ingår ett 40-tal klubbar med ca 900 licensierade spelare i Svealands Bouleförbund.

 La Boule Joyeuse

Ett antal fransmän verksamma inom restaurangnäringen med familjer samlades med viss regelbundenhet, huvudsakligen i Boulognerskogen, för att spela boule. Ofta med picnic. Så småningom beslutade ett antal av dessa fransmän (bland andra Denis Bizot, Henri Tanzilli och Gerard Hoinard) med vänner år 1976 att bilda klubben La Boule Joyeuse (LBJ). Det franska blodet svallade rött och hett periodvis och svårigheter till kompromissande var stundtals påfallande. Redan något år efter klubbens formella bildande hoppar Denis Bizot och Gerard Hoinard av och bildar La Boule Cassée (Det trasiga klotet). Klubben upphör dock 1985 och Denis återkommer till LBJ. Bland kretsen av fransmän hittar vi också en svensk tandläkare, Bertil Mathsson, som kommit i kontakt med boulen under semestrande i Frankrike. Klubben registreras hos kommunen i början av 1977 och ansluts till Svenska Bouleförbundet i och med att förbundet bildas samma år. Därmed är LBJ en av Sveriges äldsta klubbar vid sidan av Fagersjö IF och Bara Boule. LBJ har under senare tid varit mycket framgångsrika på tävlingsbanorna med ett flertal medaljer under SM, varav ett guld 1997 i veteranklassen till Lars Olov Persson och Bengt Söderman.

Haga BS

Klubben bildas 1992 och regionens boulespelare får nu förförsta gången tillgång till en hall vid Sörby Urfjäll där en av Hagas medlemmar uppför en mindre boulehall med plats för ett 30-tal utövare. Haga BS har numer lagt ner sin verksamhet.

BK Esplanad.

På initiativ av Åse Brigell, Caj Collin och Adam Brolin bryter sig ett antal medlemmar ur La Boule Joyeuse år 1993 och bildar BK Esplanad. Den första tiden träffades man då och då på Stortorget och diskuterade var man skulle träffas för att spela under veckan. Ibland blev det i Boulognerskogen och ibland vid Esplanaden. Redan under 1994 får klubben nu mer struktur och under året kunde man hyra en lokal på Alderholmen och därmed kan man också börja spela boule året om. Uthyrning till andra föreningar medför att man bygger upp en stabil ekonomi i klubben. Från att haft ett 10-tal medlemmar initialt är klubben vid ingången av år 2014 uppe i ett 90-tal medlemmar varav ca 30 med licens. Klubben är i första hand en klubb för ”socialboule”, även om klubben då och då blixtrar till i tävlingssammanhang.

Silverbäckarna

Silverbäckarna bildades 1998 och initiativtagarna var Bertil Sundgren, Elsa Engelbrekt och Bengt Nilsson. Redan från start bestod klubben av ett 20-tal medlemmar som tog initiativet till att bygga ett antal banor vid Rutudden i Trödjefjärden. Klubben har inför verksamhetsåret 2014 ett drygt 30-tal medlemmar varav hälften med licens. Verksamheten mattades något i och med att Trödjeklubben (nedan) bildas året därpå. Fortfarande har en trogen skara medverkat till att verksamheten stabiliserats och utbyte sker kontinuerligt med övriga klubbar i regionen. Några av klubbens medlemmar har även deltagit på SM. 

Trödje Boule

Trödje Boule är en sektion inom Trödje IK och bildades i början av 2000 av Berth Hillgren som drivande kraft med stort stöd av Kalle Hillman och Bo Persson. 12 banor byggdes till en början och efter att verksamheten utökats i samband med uppstarten av propagandatävlingen Trödjekulan år 2010,byggdes området ut ytterligare och man har idag erkänt fina banor med klubbstuga och en mycket god sammanhållning i klubben. Medlemsantalet inför 2014 uppgår till 65 och har fördubblats sedan starten. Av dessa har 18 licens och många har också nått goda framgångar på tävlingsbanorna. 

Gefle Boulesällskap

Föreningen bildades formellt den 21 augusti 2006 och initiativet till bildandet kom från den s.k. ”Hallgruppen” som startade upp sitt arbete redan året innan på initiativ av Nisse Stenbeck och var ett samarbete mellan La Boule Joyeuse och BK Esplanad. Hallgruppen bestod vid den här tiden,förutom av Nisse, även av Jan Ove Thörnberg, Mikael Johansson Rolfmark och Tommy Åberg från LBJ och av Torsten Lindqvist, Uno Eriksson, Gösta Nises, Alex Strachan och Ralph Lundgren från Esplanad. Hallgruppens initiala uppgift var att försöka finna en alternativ lokal till den hall man då spelade i på Alderholmen. Efter en tid fick gruppen till ett samarbete med Gestrike Invest AB som ägde Folkparksområdet på Sätraåsen. Här uppfördes efter gruppens önskemål nu en av Sveriges vackraste boulehallar på ca 1100 kvm som klubben kunde hyra till en rimlig penning. För att enklare kunna driva och administrera hallen bildades den nya föreningen.

From 1 juli 2011 har hallen övergått i det kommunala bolaget Gavlefastigheters ägo och tack vare ett successivt ökat intresse för boulesporten i regionen kan vi numer också betala en marknadsmässig hyra. Förutom regelbundna tävlingar med deltagande från stora delar av landet tränar idag ca 500 boulespelare varje vecka under inomhussäsongen i hallen. Antalet besökare under 2013 översteg 14000. Inför sommaren 2013 iordningsställdes även ett större område i direkt anslutning till hallen för utomhusspel.

Boulespelande har ökat successivt sedan starten och ett drygt 20-tal föreningar har numer också sin verksamhet förlagd hit vintertid.

N Stenbeck, Jan 2014

Adress

LBJ - La Boule Joyeuse c/o Lena Stenbeck Borgmästarplan 4 802 66 GÄVLE

Kontakt

Mail: lbjgavle@gmail.com Ordf: Lena Stenbeck 0706 413 477 Web: Anders Bramefjord 0768 611 225

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

ALLA BILDER NEDAN ÄR KLICK-LÄNKAR

LBJ bjuder in till

LBJ ser fram mot 13-19 juli

LBJ rekommenderar

LBJ samarbetar med